بیمه مهندسی و انرژی
بیمههای مهندسی و انرژی راهکاری است برای واگذاری ریسک و زمینهساز آرامش و امنیت خاطر برای سرمایهگذاری بهویژه در بخش ساخت و اجرای طرحهای عمرانی و زیربنایی و پروژههای انرژی (نفت، گاز و پتروشیمی) و همچنین به هنگام بهرهبرداری از پروژههایی که دوره ساخت آنها به پایان رسیده است. بیمهنامههای مهندسی و انرژی متناسب با ساختار و چگونگی فعالیتهای مهندسی طراحی شده و از استاندارد شناخته شده جهانی برخوردار است.
بیمههای مهندسی و انرژی را میتوان در دو گروه دسته بندی کرد؛
گروه اول: بیمهنامههایی که طرحهای عمرانی و صنعتی و کشاورزی و زیربنایی بهویژه طرحهای نفت، گاز و پتروشیمی در هنگام ساخت و نصب و اجرای کار را دربر گرفته و تحت پوشش تمامخطر قرار میدهد. مدت این گروه از بیمههای مهندسی و انرژی بستگی به ویژگی سرمایه و بزرگی طرح و برنامه زمانبندی اجرایی بستگی دارد که معمولاً چند سال به درازا میکشد. این بیمهنامه پروژه را از زمان تجهیز کارگاه، تا تحویل موقت کار و به دنبال آن در دوره راه اندازی و نگهداری تحت پوشش قرار میدهد.
گروه دوم: بیمهنامههایی را در بر میگیرد که برای بهرهبرداری از کارخانه، پل، راه، مترو، پالایشگاه، نیروگاه، سد، فرودگاه، سازههایی مهندسی، ماشینآلات و تجهیزات راهسازی، ساختمانی، کشاورزی و دیگر ماشینها و تجهیزات پیمانکاران، شکست ماشینآلات، رایانه و تجهیزات الکترونیکی و... طراحی شدهاند. مدت این بیمهنامهها سالانه است.
الف:بیمهنامههای دوره ساخت در رشته مهندسی
1. بیمهنامههای تمام خطر پیمانکاری
این بیمه خسارتهای فیزیکی، ناگهانی و پیشبینی نشده، ناشی از حادثه در هنگام اجرای پروژههای عمرانی، زیربنایی و عملیات ساختمانی انواع سازهها مانند: ساختمانهای مسکونی، اداری، برج، کارخانهها، سیلوها، راهها، راه آهن، فرودگاه، سدها، پروژههای آبرسانی و زهکشی، تونلها، پلها، لولهکشی آب و فاضلاب، مخازن آب، موجشکنها و مانند آنها را تحت پوشش قرار میدهد. عوامل زیادی از جمله آتشسوزی، صاعقه، انفجار، سیل، طغیان آب، طوفان، زمینلرزه، نشست، لغزش و رانش زمین، سرقت، سهلانگاری، فقدان مهارت و... باعث بروز حادثه و خسارت در انواع سازههای مهندسی میشود که افزون بر هدر رفتن سرمایه، آرامش جامعه را نیز به مخاطره میاندازد. در بیمه خطر پیمانکاری، افزون بر پوشش خسارتهای وارد به پروژه، خسارت ناشی از حمل و نقل مصالح و تجهیزات، برداشت ضایعات، اموال مجاور، مسئولیت مدنی در برابر اشخاص ثالث (جانی و مالی) و... نیز قابل بیمهشدن است. پوشش این بیمهنامه از زمان تجهیز کارگاه تا زمان تحویل موقت خواهد بود و در صورت درخواست بیمهگذار پس از تحویل موقت کار، پروژه در دوره نگهداری نیز زیر پوشش قرار میگیرد.
2. بیمهنامههای تمام خطر نصب
بیمهنامه خسارتهای ناشی از بروز حوادث فیزیکی ناگهانی و پیشبینی نشده را که در هنگام اجرای عملیات ساخت و نصب طرحهای گوناگون عمرانی و زیرساختی، مونتاژ انواع ماشینآلات و تجهیزات و نیز نصب هرگونه سازه با اسکلت فلزی در کارگاههای کوچک و بزرگ صنعتی، صنایع خودروسازی، شیمیایی، فولاد، خوراکی، چوب و کاغذ، چرم و کاشیسازی، صنایع وابسته به کشاورزی سیستمهای مخابراتی، ابزارهای دقیق آزمایشگاهی، پروژههای آبرسانی را پوشش خواهد داد. خطرهای تحت پوشش در این بیمه مانند بیمهنامه تمام خطر پیمانکاری است. مسئولیت بیمهگر حتی اگر تاریخ مقدم دیگری در جدول مشخصات قید شده باشد، پس از شروع کار یا پس از آن که اقلام مذکور در جدول مشخصات در محل نصب تخلیه شد آغاز میشود و به محض تحویل کار یا انجام نخستین آزمایش سرد یا آزمایش با بار، بنابراین که کدامیک زودتر انجام میشود و حداکثر چهار هفته بعد از شروع آزمایشها پایان میپذیرد، مگر آن که قبلاً به صورت کتبی توافق دیگری شده باشد.
ب: بیمهنامههای دوره بهرهبرداری در رشته مهندسی
1. بیمهنامه سازههای تکمیل شده
این بیمه خسارتهای وارد به انواع سازههای ساخته شده و در حال بهرهبرداری مانند: جاده، راهآهن، فرودگاه، کانال آبیاری و زهکشی، پل، تونل، سد، موجشکن و اسکله، نیروگاه، پالایشگاه، خطوط لوله آبرسانی و فاضلاب، برق و نیز انبارها و معادن را در زیر پوشش قرار میدهد.
بیمهنامه سازههای تکمیل شده از نوع بیمه با خطرات نام برده یا معین بوده و خسارتهای ناشی از بروز سیل، طغیان آب، طوفان، زلزله، آتشسوزی و انفجار، سرما، بهمن، یخبندان، خرابکاری، برخورد وسائل نقلیه زمینی، دریایی یا هوایی، آتشفشان، زمینلرزه دریایی، نشست، حرکت زمین، صاعقه و برخورد امواج را پوشش دهد.
2. بیمهنامه عیوب اساسی و پنهان ساختمان
این بیمهنامه خسارتهای وارده در اثر طراحی غلط، به کارگیری مواد یا مصالح نامرغوب اجرای نادرست کار، به ساختمانهای مسکونی و اداری در زمان بهرهبرداری را که ناشی از سازههای اصلی ساختمان باشد برای مدت ده سال بیمه میکند. پوشش این بیمه پس از گواهی پایان کار و به هنگام تحویل واحدهای مسکونی و اداری جهت بهرهبرداری از آنها به شرح زیر آغاز میشود.
الف) سازههای ساختمانی شامل: پی، اسکلت، سقف و سفتکاری به مدت ده سال
ب) نمای ساختمان به مدت پنج سال
ج) تجهیزات و تأسیسات مکانیکی و برقی به مدت سه سال
انبوهسازان مسکن و ساختمان نیز در راستای بالابردن استانداردهای ساخت و ساز و همچنین برای فراهم آوردن زمینه آرامش خاطر بیشتر مردم و نیز حفظ سرمایههای ملی میتوانند از این پوشش بیمهای به خوبی بهره گیرند.
3. بیمه ماشینآلات و تجهیزات پیمانکاران
این بیمهنامه خسارتهای فیزیکی وارد شده ناشی از بروز خطرات با منشاء بیرونی، به ماشینآلات و تجهیزات پیمانکاری و کشاورزی مانند: لودر، بولدوزر، گریدر، سایدبوم، لیفت تراک، کمباین، تراکتور، جرثقیل، دکلهای حفاری، دستگاههای جوشکاری، پمپ، کمپرسور، ژنراتور و مانند آنها را که ابزار کار پیمانکاران است، تحت پوشش قرار میدهد.
4. بیمهنامه شکست ماشین آلات
این بیمه ماشینآلات و تأسیساتی را که نصب شده و درحال بهرهبرداری هستند، تحت پوشش قرار میدهد. کارگاه و کارخانه های درحال کار از جمله مواردی هستند که در بیمه شکست ماشینآلات بیمه میشوند. بیمه شکست ماشینآلات خسارتهای فیزیکی پیشبینی نشده و ناگهانی وارد به انواع ماشینآلات را که ناشی از طراحی غلط، عیب و نقص مربوط به ساخت، اجرای نادرست کار، فقدان مهارت، بیدقتی، نوسان برق، انفجار فیزیکی و نیروی گریز از مرکز باشد، را بیمه میکند. خطرهایی مانند طوفان، سیل، زلزله، طغیان آب، لغزش و رانش زمین نیز با پرداخت حق بیمه اضافی در این بیمه قابل بیمهشدن است.
5. بیمه عدمالنفع ناشی از شکست ماشینآلات
این بیمه کاملکننده بیمه شکست ماشینآلات است و چنانچه در اثر خطرات ناگهانی و خسارت وارد به ماشینآلات، وقفهای در تولید کارخانه به وجود آید، زیان ناشی از توقف تولید را که شامل هزینههای جاری و حقوق و دستمزد کارکنان در طول دوره تعطیلی و سود از دست رفته خواهد بود، بیمه میکند. شایان توجه است، زیان ناشی از عدم تولید، به طور معمول به مراتب بیشتر از خسارت فیزیکی وارد به ماشینآلات خواهد بود.
6. بیمه فساد کالا در انبار سردخانه
این پوشش معمولاً به همراه بیمه شکست از سوی بیمهگذار خریداری می شود. این نوع بیمه خسارتهای وارد به کلیه کالاهای قابل نگهداری در سردخانهها مانند: مواد پروتئینی، میوهها، سبزیجات، فرآوردههای لبنی و نیز مواد شیمیایی و دارویی ناشی از شکست ماشینآلات را زیر پوشش قرار میدهد. بیمه فساد کالا در سردخانه خطرهای ناشی از رعایت نشدن مسائل فنی، شکست مکانیکی یا الکتریکی تجهیزات سردخانه، نوسانهای درجه برودت، نشت ناگهانی و پیشبینی نشده مبردها از مدار داخل سردخانه، نوسان برق، تغییر در ترکیب هوای داخل سردخانه و به طور کلی هرنوع نارسایی در سیستم سرمایش سردخانه را زیر پوشش قرار میدهد.
7. بیمه تجهیزات الکترونیکی
این بیمهنامه خسارتهای وارد شده به انواع تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده در کارگاههای صنعتی، صنایع، لوازم تحقیقاتی و آزمایشگاهی، لوازم اداری، سیستمهای هشداردهنده، تجهیزات مهندسی، تجهیزات اندازهگیری، دستگاههای کنترل و عیبیاب، تجهیزات مربوط به سینما و فیلمبرداری، دستگاههای آزمایش مواد، تجهیزات رادیو تلویزیونی و مخابراتی، رایانه و سیستمهای رایانهای، تجهیزات پزشکی و مانند آن را تحت پوشش قرار میدهد. خطرات زیادی از جمله خطرهای ناشی از تمیز کردن دستگاه، بازدید دستگاه در هنگام کار، افتادن، برخورد جسم خارجی، نوسان برق داخل دستگاه، سرقت، سقوط، جابه جایی، واژگونی، آتشسوزی، صاعقه، انفجار، زلزله و طوفان، سیل و آبگرفتگی، این نوع تجهیزات را تهدید میکند که میتواند زیر پوشش این بیمهنامه قرار گیرد.
ج: بیمه نامه های انرژی (نفت، گاز و پتروشیمی) :
پروژههای بزرگ و گسترده (نفت، گاز و پتروشیمی) كه جهت استخراج، اكتشاف، حفاری، پالایش و... نفت، گاز و پتروشیمی در دریا و خشكی ساخته و اجرا میشوند چه هنگامی كه در حال ساخت و نصب هستند و چه هنگام بهرهبرداری به عنوان پروژه های انرژی تحت پوشش این بیمهنامهها قرار میگیرند. این بیمهنامهها كلیه پروژههای ساحلی و فراساحلی در خشكی و دریا را پوشش میدهد. بیمه نامه های انرژی در چارچوب شرایط استاندارد جهانی و بالحاظ وردینگ های مربوطه صادر میشوند كه پوششهای متنوع و گسترده در خواستی همراه با دوره های آزمایش و راه اندازی و دوره نگهداری را در بر میگیرند.
-
تفاوت پوششهای دوره نگهداری ساده و گسترده چیست؟
دوره نگهداری، زمانی شروع میشود که پروژه توسط پیمانکار به اتمام رسیده و به کارفرما تحویل داده شده است.
در دوره نگهداری، پیمانکار پروژه جهت رفع نقصهای احتمالی لازم است که حضور داشته باشند.
1- اگر در دوره نگهداری و در زمان رفع نقص توسط پیمانکار، خسارتهایی از طرف وی به سایر موارد، وارد شود خسارت مزبور قابل پرداخت خواهد بود. بدیهی است بیمهنامه در دوره نگهداری تمام خطر نخواهد بود؛ لذا این نوع پوشش را دوره نگهداری ساده می نامند و کلوز 003 ارائه می شود.
2- اگر خسارتی مروبط به دوران قبل از دوره نگهداری باشد و کارفرما در زمان تحویل پروژه، متوجه آن نشده باشد و در دوران نگهداری این خسارت نمایان شود، بیمهگر باید نسبت به جبران چنین خسارتی اقدام نماید. این موضوع در قالب کلوز 004 است. بدیهی است در کلوز 004 موارد مربوط به بند 1 را نیز پوشش میدهد. -
منظور از تعدیل در فرم پیشنهاد چیست؟
تعدیل به معنای بهروز رسانی پروژه است.
بیمهگذار با خرید پوشش تعدیل و با در نظر گرفتن سرمایه مربوط به آن میخواهد پروژه به لحاظ سرمایهای بهروز باشد و در زمان وقوع خسارت احتمالی، دچار کم بیمهگی نشده باشد. -
تفاوت اموال مجاور و ثالث مالی چیست؟
اموال مجاور، اموال متعلق به کارفرما یا پیمانکار است و بیمهگذار این اموال را با مشخص نمودن حد غرامت مربوط به آن در بخش یک بیمهنامه تحت پوشش قرار میدهد؛ اما مسئولیت در قبال اشخاص ثالث جداگانه و با لحاظ غرامت مالی در بخش 2 بیمه نامه در نظر گرفته می شود.
-
آیا با خرید بخش 2 در بیمهنامههای مهندسی، نیازی به خرید بیمهنامه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان هم هست؟
بخش 2 در بیمه نامههای مهندسی، مربوط به مسئولیت بیمهگذار در قبال اشخاص ثالث است و ارتباطی به مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان ندارد.
بهطور کلی در بیمهنامههای مهندسی، بخش مسئولیت، پوششی در ارتباط با کارکنان ندارد. -
آیا پروژه در قالب بیمه نامه تمام خطر نصب است یا پیمانکاری؟
باتوجه به نوع عملیات تعیین میشود؛
اگر بیش از 50% از ارزش قرارداد مربوط به عملیات نصب باشد بیمهنامه از نوع تمام خطر نصب؛
و یا اگر بیش از 50% از ارزش قرارداد مربوط به عملیات سیویل (عمرانی) باشد، بیمهنامه از نوع تمام خطر پیمانکاری خواهد بود.
فرمهای بیمه مهندسی و انرژی
- پرسشنامه بیمه تمامخطر اموال (FO-EN-59)
- پرسشنامه بیمه تمامخطر پیمانکاری (FO-EN-02)
- پرسشنامه بیمه تجهیزات الکترونیک (FO-EN-04)
- پرسشنامه بیمه تمامخطر نصب (FO-EN-03)
- پرسشنامه بیمه ماشینآلات پیمانکاری (FO-EN-01)
- پیشنهاد فساد کالا در سردخانه اصلاحی (FO-EN-07)
- پرسشنامه بیمه شکست ماشینآلات (FO-EN-05)
- پرسشنامه بیمه عیوب اساسی و پنهان ساختمان (FO-EN-08)
- پرسشنامه بیمه سازههای تکمیل شده(FO-EN-06)
- فرم اعلام خسارت بیمهنامه ماشین آلات پیمانکاری (FO-EN-27)
- فرم اعلام خسارت بیمهنامه تمامخطر پیمانکاری/نصب(FO-EN-26)
- فرم اعلام خسارت بیمهنامه شکست ماشین آلات (FO-EN-28)
- شرایط عمومی بیمه تمامخطر پیمانکاران(FO-EN-39)
- فرم اعلام خسارت بیمهنامه تجهیزات الکترونیک (FO-EN-24)
- شرایط عمومی بیمه تجهیزات الکترونیک (FO-EN-42)
- شرایط عمومی بیمه تمام خطر نصب (FO-EN-40)
- شرایط عمومی بیمه سازههای تکمیل شده (FO-EN-44)
- شرایط عمومی بیمه شکست ماشینآلات (FO-EN-43)
- شرایط عمومی بیمه ماشینآلات پیمانکاری (FO-EN-41)
- شرایط عمومی عیوب اساسی و پنهان ساختمان (FO-EN-47)
- شرایط عمومی بیمه فساد کالا در سردخانه(FO-EN-45)
انتخاب حالت کور رنگی
سرخ کوری سبز کوری آبی کوری سرخ دشوار بینی سبز دشوار بینی آبی دشوار بینی تک رنگ بینی تک رنگ بینی مخروطیتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله بین کلمات:
تغییر فاصله بین خطوط:
تغییر نوع موس: